Пътническият самолет ROMBAC 1-11, използван от румънския диктатор Николае Чаушеску

...
 Пътническият самолет ROMBAC 1-11, използван от румънския диктатор Николае Чаушеску
Коментари Харесай

Румъния продава на търг самолетът на Чаушеску

 

Пътническият аероплан ROMBAC 1-11, употребен от румънския деспот Николае Чаушеску за публични визити в непознати страни, е разгласен за продажба на търг, който ще се организира на 27 май. Самолетът, който за времето си е считан за „ перлата “ на румънската авиационна промишленост, е изложен за онлайн продажба с начална цена от 25 хиляди евро.

ROMBAC 1-11 е първият и единствен вид пътнически аероплан, създаден в Румъния. За първи път е обществено показан през август 1982 година Прави първия си полет през есента на същата година в наличието на държавното управление. Първият полет с пасажери на борда е изработен през януари 1983 година по маршрута Букурещ - Тимишоара, а първият му интернационален полет е през март същата година до Лондон.

С конструирането на този аероплан Румъния стана първата комунистическа страна отвън Съюз на съветските социалистически републики, произвеждаща реактивни пътнически лайнери, се споделя в известието. Турбореактивните мотори на летателния апаратса създадени в румънските фабрики Aerofina и Turbomecanica по лиценз на Rolls Royce. Самолетът е бил употребен за задгранични визити на Чаушеску сред 1986 и 1989 година До 1989 година в Румъния са създадени 9 самолета от този вид. За продажба на търга е препоръчан и президентският аероплан Negrești, който е употребен за президентски полети през първия мандат на Йон Илиеску.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР